Hazırladığı mikrofinans projeleriyle uluslararası ve ulusal çapta farkındalık yaratmayı hedefleyen KU GlobalAid ekibi olarak, projemizi gerçekleştirmek için Srebrenitsa, Bosna-Hersek’e gitmeden önce daha önce yaptığımız “Savaş ve Barış” etkinliklerinin devamı niteliğinde okulumuzda konuyla ilgili farkındalık yaratacak bir seminer düzenleyeceğiz. Seminerde Bosna-Hersek’in tarihi, siyasal ve etnik yapısı, Bosna Savaşı, Srebrenitsa soykırımı ve daha birçok yerdeki kıyımlar ele alınacaktır. Koç ve Boğaziçi üniversitelerinden bu alanda yetkin hocalarımızın yanı sıra geçen yıl TRT 1’de yayınlanan Mavi Kelebekler dizisinden de konuklarımız olacak.
Seminer, UNIV101 sayılacaktır ve Türkçe olacaktır.
Avrupa’nın ortasında ama insanlıktan çok uzaklıkta, tüm dünyanın gözleri önünde yaşanan soykırımda hayatını kaybeden Boşnak Halkı’nın aziz anısınıa…
6 Nisan 1992’de başlayan Bosna Savaşı, tarihler 14 Eylül 1995’i gösterene dek acımasız katliamlarla sürmüştür. Üç yılı aşkın sürede; yaklaşık 200.000 insan ölmüş, 2 milyon kadarı da yerini yurdunu terk etmek zorunda kalmıştır. Uluslararası Kızılhaç Örgütü verilerine göre, Bosna-hersek’te 312.000 kişi hayatını kaybetmiştir.
Mavi Kelebekler: İnsanlık ve savaş suçlarının işlendiği Bosna Savaşı sırasında katliamları saklamak isteyen savaş suçlları, onlarca kilometre uzaklarda yeşillendirerek gizlemek istedikleri toplu mezarlar oluşturdular. Bu mezarlar, normalden derin kazılarak mezar içine bırakılan metal parçalar ile manyetik değişkenlik taraması yapılması (uydu resimleri vs.) engellemek suretiyle gizlenmek istendi. Bölgede inceleme yapan uzmanların toplu mezarların üzerinde yetişen yaban çiçeği Artemis ve bu çiçekten beslenen mavi kelebeklerin nüfusunda bir artış gözlemeleriyle bugüne kadar 370’den fazla toplu mezar tespit edildi. Bosna-Hersek’te mavi kelebeğin izinde her geçen gün yeni toplu mezarlar açığa çıkarılmaktadır.