Proje Hakkında

Başarılı Bosna ve Tunus projelerinden sonra, bu sene KU GlobalAid Türkiye’nin doğusuna, Erzincan’a uzanıyor. Erzincan Projesi, yerel bir Kadın Girişimciler Komitesi’yle yapacağı iş birliğiyle finansal olarak dezavantajlı kadın girişimcileri tespit etmekle başlıyor. Bundan sonra, KU GlobalAid bu girişimcileri finansal olarak destekleyecek, ayrıca onlara işlerini geliştirmek konusunda eğitim verecek.

KU GlobalAid Erzincan Projesi’nde iş yönetimi, ekonomik büyüme, risk kontrolü ve kadının önemi gibi konulardaki eğitimlerle projenin parçası olan kadın girişimcileri destekleyecek. Bu eğitimler kadın girişimcilere projelerini geliştirme ve devamlılığını sağlama konusunda gerekli becerileri vermeyi hedefleyecek.

KU GlobalAid ekibi proje sonrasında İstanbul’a dönünce, insanlara Erzincan’da tanıştığı her kadının hikayesini ve projenin başarısını anlatacak. Bu da bireyin değişim ve toplumdaki diğer insanlara yardım etme konularında nasıl etkili olabileceği konusunda bir örnek olacak.

Erzincan

Türkiye’nin doğusunda yer alan Erzincan ilinin 140 bin civarındaki nüfusunun 50 bini köylerde yaşamaktadır.

Erzincan’daki halkın çoğu geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. Bölgede aynı zamanda bakır ve dokuma endüstrileri de gelişmiştir. Eğin’den gelen Türk kilimleri ve kumaşları bölgede en çok tercih edilen ürünlerdir. Bakır endüstrisinin önemi ise yerel el yeteneği ve iş gücünün değerlendirilmesi ve bu sayede bölgedeki insanlara gelir kaynağı olması ve iş olanağı sağlamasıdır. Bunun dışında, bakır işleme Türk kültüründe köklü bir geçmişe sahiptir.

Ne yazık ki var olan çabalara rağmen, bölgedeki bakır zanaatkarları hak ettikleri ilgiliyi görememektedirler. Daha sistemli bir üretim ve etkili pazarlama stratejileriyle yerel el işlerine karşı ilgi artırılabilir ve bölge sakinlerinin gelir düzeyi yükseltilebilir.

Erzincan tulum peyniri ve leblebisi Erzincan’ın kendi özgü ve en yaygın lezzetleri. Ayrıca, sulamalı tarımın mümkün olması birçok meyve ve sebzenin üretimine de olanak sağlıyor ve Erzincan’dan Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya sebze ihracatı mümkün. Son olarak, Erzincan’da yetişen siyah üzüm sayesinde ise bölgedeki evlerde kurutulmuş meyve ve şeker pekmezi üretilmektedir.

Kadın Girişimciler

Hillary Clinton’un altını çizdiği gibi “Kadınlarını ekonomik potansiyelini kısıtlamak, her ülke için parayı masada bırakmak gibidir. Bunun hiçbir anlamı yoktur, özellikle ekonomik krizlerden hala çıkış yolları arıyorken.” Belli olduğu üzere, kadınlar erkeklerden daha az iş sahibi dünyanın genelinde. Fakat, önemli miktarda kanıt gösteriyor ki, kadın girişimciler erkekleri bazı ülkelerde geçmiş bulunmakta.

Kadınların güçlendirilmesi her ekonomik seviyede büyük bir önem taşıyor. Birleşmiş Milletler’in 2009 yılındaki Kadınların Kalkınmada ki Rolü Dünya Araştırması karar verme aşamasında kadınları pozitif etkisini gösteriyor. Örneğin, Hindistan’da lokal rejimlere seçilen kadınlar, kaynakları inşaat ve kamu mallarının tamiri ve iyileştirilmesine aktarıyor. Fortune 500’da ki bir araştırmaya göre, bünyesinde daha çok kadın çalışan bulunduran şirketler, diğerlerine göre belirgin bir şekilde daha iyi finansal geri dönümler alıyor. Bireysel toplum seviyesinde de, kadın girişimciler sadece daha iyi iş yaratan ve katkıda bulunan kişiler değil, aynı zamanda kendi gelirlerini ailelerinin ve toplumu eğitimine aktarmaya özen gösteren bireyler olarak öne çıkıyorlar.

59 farklı ülkede yapılan bir araştırmaya göre, şu anda yürüyen kökenli iş yerlerinin sahiplerinin oranı 5 erkeğe bir kadın olarak, işyerlerinin sahipliği açısından Türkiye en yüksek cinsiyet farkına sahip. Bazı kaynaklar bunun sebebinin, kadınların erkeklerden daha zor finansal desteğe ve erkek dominant bir toplumda iş ağlarında kadın algısın düşük olması olarak gösterdi. Fakat, Türkiye’deki kadın girişimcilerin başarısızlık korkusunun çok az olduğunu ve gelişim için pozitif baktıkları görüldü, yani kadınları önemli biçimde motive olduğunu ve iyi girişimciler olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Hatta, araştırmalara göre kadınların aldıkları mikro-finans borçlarını geri ödemesi konusunda daha güvenilir olduğu gözlemlenmiştir. Bütün kanıtların gösterdiği üzere kadınlara yatırım yapmak, kadınları güçlendirmek ve onların topluma yardımcı olmasını sağlamak için en kuvvetli yollardan biridir.

Türkiye’nin Bir Ucundan Diğerine Çevrilen Pedallar

KU GlobalAid’den bir grup öğrenci ekibin Erzincan’daki mikro-finans projesine destek vermek için pedallarını İstanbul’dan Erzincan’a çeviriyor!

4 Nisan – 14 Nisan 2013 tarihleri arasında 8 bisikletçi İstanbul’dan Erzincan’a pedal çevirecek. Ekip; yol boyunca yerel liselerde durarak, hikâyelerini lise öğrencileriyle paylaşacak. Bisikletçiler; günde ortalama 100 kilometre kat ederek 10 gün sonunda Erzincan’a varmayı ve burada Koç Üniversitesi çıkışlı yardım kuruluşu KU GlobalAid’in sürdürdüğü Erzincan Kadın Girişimciler Projesi’ne katılmayı hedefliyor. Bisiklet turunun birinci hedefi Erzincan’daki bu KU GlobalAid projesine yol boyunca medya aracılıyla dikkat çekmek. Ekibin bir diğer hedefi ise yol üzerindeki duraklarında halkla ve özellikle de gençlerle tanışıp “sosyal ve ekonomik eşitlik” mesajını onlarla paylaşmak. GrassRoutes’un desteklediği bisikletçiler bu yolculuk için çok hevesli ve bugünlerde projenin en iyi şekilde gerçekleşmesi için ellerinden geldiğince çalışıyorlar.

Serüvenlerini weeproject.tumblr.com adresinden takip edebilirsiniz.

Webinar

KU Global Aid Nisan 2013 tarihinde Erzincan’daki yerel kadın girişimci ve iş sahiplerine ziyaret gerçekleştirdi. Kucuk veya orta ölçek işletmelere sahip girişimci olan bu kadınların kendi işletmelerine dair büyük umutları vardır. Fakat gerekli işletme eğitimi veya öğretimine sahip değillerdir. Bu ihtiyaçlari karşılamak amacıyla, KU Global Aid Koç Üniversitesinden Prof. Semih Yalman ve Erzincan üniversitesi profesörleriyle bir iş semineri düzenlemiştir. Seminer süresince, girişimci kadınların daha fazla bilgi edinmeleri konusunda oldukça istekli oldukları, belirli işletme başlıkları altında düzenli bir seminerlere ihtiyaç duydukları gözlenmiştir. Koç Üniversitesi Uluslar arası Programlar Ofisi, KU Global Aid’in Erzincan hizmet ziyaretini takiben, bu ihtiyacı karşılamak amacıyla yenilikçi ve pratik işletme odaklı webinar seminerlerini –‘Koç Empowers’ düzenlemeye başlamıştır. Koç Empower’ın webinarı küçük ve orta ölçek işyeri sahibi girişimci kadınlara pratik bilgi sağlayarak yeteneklerini, teknik bilgilerini geliştirerek işletmelerini arzu ettikleri gibi Türkiye genelinde geliştirmelerini amaçlamaktadır.

Koç Empowers’ın webinar serileri Koç Üniversitesi gönüllü öğrenci grubu KU Global Aid tarafından hizmet edilmekte olup Uluslar arası Programlar Ofisi tarafından da organize edilmektedir. Webinarlari izlemek ve daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki linke tıklayarak YouTube ‘Koç Empowers’ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

http://www.youtube.com/channel/UCjjj7RPgBZ0YJwgJdGj9ebw