Proje Hakkında

Biz KUGlobalAid ekibi olarak Tunus’un Umnum Bişne köyündeki su şebekesi sisteminin geliştirilmesinde katkı sağladık. Bu köy Cezayir sınırında başkentten 400 km uzakta. Köy dağ eteğine kurulduğu için insanların suya ulaşması özellikle kış aylarında çok zor . Biz bu projemizle onların suya daha kolay ulaşmalarını sağladık. Bunun dışında UNDP Tunus ile onların devrim sürecinde ne yaptıklarını ve şu anda demokrasinin sağlamlaştırılması adına neler yaptıkları üzerine konuştuk, daha sonra Ennahdha partisi ile görüştük. Bu parti Tunus geçici hükümetinin bir parçası ve anayasa yapım sürecinde icra makamı pozisyonunda. Orada politika bürosu sorumlusu ve anayasa komisyonu başkanı olan kişi ile devrim sonrası Tunus’da neler yaptıkları ve ülkeyi nasıl geliştirebileceklerini konuştuk daha sonra anayasa taslağı çalışmalarının yapıldığı bir toplantıya katıldık. Bu toplantıda öğrencilerde süreç hakkında bilgilerini ve görüşlerini paylaştılar. Ayrıca bir kermes düzenleyerek oradan elde ettiğimiz geliri projemize kaynak olarak aktardık.Son gün Türk Büyükelçiliği’ne gittik ve onlarla projemizi nasıl sürdürülebilir bir hale sokarız onun üzerine tartıştık ve güzel bir şekilde ayrıldık.

Tunus

Tunus Cumhuriyeti Kuzey Afrika’da, Akdeniz’e kıyısı olan bir Arap İslam ülkesidir.Kurucusu Habib Burgiba ‘dır Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, Kuzeyinde de Akdeniz yer alır. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplar.

Yasemin Devrimi, Halkın ayaklanması üzerine 23 yıldır ülkeyi yöneten Zeynel Abidin Bin Ali’nin ülkeden kaçmasıyla sonuçlanan durumun genel adıdır.

Yasemin Devrimi Tunus’un birçok şehrinde gerçekleşen protestolardır. Protestocuların hedef aldığı başlıca konular işsizlik, gıda enflasyonu, siyasi yozlaşma, ifade özgürlüğü ve kötü yaşam koşulları olmakla beraber, 23 yıldır ülkeyi yöneten Zeynel Abidin Bin Alinin başkanlığı bırakıp 14 Ocak 2011’de ülkeden kaçmasıyla sonuçlanan olaylar bütünüdür. Kasım 2010’da, meyve sebze satıcısı olan işsiz bir üniversite mezununun, satış arabasına polisin el koymasından sonra kendini ateşe vermesi ile başlayan protestolar Tunus’ta son 30 yıldır yaşanan sosyal ve siyasal olayların en dramatik dalgalarından biriydi ve yaralanmalar ve hayat kayıpları ile sonuçlandı.

Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Tunisian_revolution

Tunus Farkındalık Semineri

Son iki yıl Ortadoğu politikasında büyük değişimler gösterdi. Art arda gerçekleşen isyanlar Arap Dünyası’nın yeni bir sosyal ve politik döneme girişinin sinyallerini verdi. Tunus’un 2010 ayaklanmasından etkilenen Arap Dünyası, şimdilerde umut veren ama aynı zamanda da birçok sorunu ve zorluğu içinde barındıran bir döneme tanık oluyor. Bu yüzden KU GlobalAid, Tunus Projesi’nin bir parçası olarak “Tunus ve Arap Baharı: İki Yıl Sonrası” isimli bir panel düzenledi. Panelde bu konuda uzmanlaşmış Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler profesörleri Özlem Altan Olcay, Murat Somer ve NTV muhabiri Can Ertuna konuşmacı olarak yer aldılar. Konuşmacılar Tunus’u ve Arap Dünyası’nda ayaklanmalardan iki yıl sonraki durumu tartıştı. Panel 3 Aralık 2012’de gerçekleşti ve birçok öğrenci ve profesörün ilgisini çekti.